Британският ветеран сър Том Мур, който се превърна в истинско лице на битката с коронавируса, е починал след усложнения от заболяването, съобщава Би Би Си.

100-годишният бивш военен беше настанен в болница в неделя заради проблеми с дишането, като от няколко седмици се бореше с тежка пневмония, а преди дни беше потвърдено, че се е заразил с коронавируса.

Капитан Том, както стана известен той, събра 33 млн. паунда за здравната система на Великобритания с инициативата си да обикаля градината си в навечерието на вековния си юбилей - въпреки влошеното си здраве и трудностите с придвижването си.

Акцията му предизвика огромен интерес и Мур получи над 125 000 картички за рождения си ден, включително от принц Уилям, Кейт Мидълтън, футболиста Хари Кейн и кралица Елизабет.

През юли ветеранът получи рицарско звание от кралицата на поляната в замъка "Уиндзор".

Снимка: Ройтерс

Сър Том Мур е роден в Йоркшир. По образование е строителен инженер, а през Втората световна война служи в Индия, Индонезия и Англия. След като съпругата му умира през 2006 г., той се премества да живее при семейството на дъщеря си Хана в Бедфордшър.