100-годишният ветеран от Втората световна война Том Мур, който миналата година се прочу, събирайки милиони долари дарение за британската здравна система, е приет в болница с COVID-19. Новината съобщи в „Туитър“ неговата дъщеря Хана.

„През последните седмици баща ми се лекуваше от пневмония, но преди няколко дни даде положителен резултат на теста за коронавирус. Той се нуждае от помощ за дишането, но не е в реанимация“, написа Хана в социалната мрежа.

„Лекарите полагат големи грижи за него и съм сигурна, че в болницата Бедфорд ще направят всичко необходимо“, добавя дъщерята на Том Мур.

През април 2020 г. капитанът събра над 40 милиона долара за британската здравна система, извървявайки 100 обиколки на своя двор по случай стотния си рожден ден.

Акцията му предизвика огромен интерес и Мур получи над 125 000 картички за рождения си ден, включително от принц Уилям, Кейт Мидълтън, футболиста Хари Кейн и кралица Елизабет.

През юли ветеранът получи рицарско звание от кралицата на поляната в замъка "Уиндзор".

Сър Том Мур е роден в Йоркшир. По образование е строителен инженер, а през Втората световна война служи в Индия, Индонезия и Англия. След като съпругата му умира през 2006 г., той се премества да живее при семейството на дъщеря си Хана в Бедфордшър.