Хеликоптер на НАТО падна в Йонийско море на около 85 км западно от гръцкия остров Кефалония, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Хеликоптерът е излетял от канадската фрегата "Фредериктън", която е част от операция на НАТО в района на Средиземноморието. По предварителна информация, цитирана от ТАСС, на борда му е имало шест души. Но според гръцката телевизия ERT, цитирана от АП, те са били трима, предава БТА.

Спасители намериха тялото на един загинал, а също и част от фюзелажа - основния корпус - на канадския хеликоптер.

В издирвателната операция участват италианска и турска фрегата, които също са част от натовската операция, съобщи гръцката държавна телевизия. Гръцките власти съобщиха, че не са били помолени за помощ, тъй като районът е доста далече от континенталната част на Гърция и извън района на отговорност на страната за издирвателни и спасителни операции.

Според източници от гръцкото Министерство на отбраната инцидентът е станал тази вечер в 20:15 ч местно време, когато машината от типа "Чинук" изчезнала от мониторите на радарите. Фрегатата е част от постоянната натовска групировка SNMG2, разположена в Средиземноморието.