Канадската геоложка изследователска компания „Медголд Рисърсис“ обяви, че е открила по предварителни данни запаси от около седем милиона тона руда с около 680 000 унции или близо 19,3 тона злато на стойност малко над един милиард долара  в Южна Сърбия на границата със Северна Македония и България, съобщи Македонската информационна агенция от Белград, цитирана от скопското издание „Курир“ и Агенция „Фокус“.

От компанията обявиха подготовката на предварително проучване за осъществимост на проекта, което трябва да потвърди тези резултати. По принцип залежите с един грам злато тон, ако са придружени от адекватни количества руда, се считат за печеливши. Предварителни проучвания, както и допълнителни металургични проучвания ще бъдат извършени от компании от Обединеното кралство, тъй като има сериозни индикации, че на мястото има значително по-голямо количество от този благороден метал.

Според проучването на „Медголд Рисърсис“, осъществено в рамките на изследователския проект „Тламино“, е наличен геологичен слой от 40 метра с руда, която съдържа 8,32 грама злато и почти невероятните 193 грама сребро на тон, съобщава сръбското издание „Новости“, което отбелязва още през юни, че обещаващите резултати от предварителните сондажи са довели до споразумение между канадското дружество и компанията „Фортуна Силвър“, разработваща златни и сребърни залежи в Мексико, Перу и Аржентина.