Официално започва работа новият рудник за добив на злато и сребро "Ада тепе". Заради страх от екокатастрофа и протести на хората, на инвеститора му бяха необходими 9 години, за да получи разрешително за златната мина. 

"Ада тепе" е златната мина на Родопите. На пръв поглед това, което изглежда като пръст, всъщност е златен концентрат. От него се извлича чистото злато. 

Снимка: БГНЕС
На върха на „Ада тепе” тежки машини копаят за злато.

"След траките ние сме вторите миньори на този рудник, да го кажем така, твърди Любомир Хайнов – Оперативен директор  на рудник "Ада тепе". 

Находището е малко, но осигурява работа на близо 300 души, сред които и на 25-годишният минен инженер Иван Палазов. Той е  оператор в командната зала и казва, че преди това е работил в чужбина. 

Рудникът е в защитена зона "Натура", а близостта му до вододайната зона на Крумовград е причина за протестите на хората през годините. За да получи разрешително за добив, инвеститорът променя проекта няколко пъти.
 
"Няма риск, тук сме 100%  защитени. В допълнение е изградена една  противофилтрационна завеса, която събира каквито и да е просмукали се водички, така че никаква капка от нашите, от този терен тук, да не попадне в река Крумовица”, категорична е Ирена  Цакова – директор "Разрешителни  и правни дейност" в "Дънди Прешънс Метълс".

Снимка: БГНЕС

"Доволни сме от факта, че те заедно с това се съгласиха ежедневно да има мониторинг на  анализа на фините прахови частици , които  са във въздуха", казва Себихан Мехмед – кмет на община Крумовград.
 
Разрешителното за добив на рудника е от този месец. А за официалния старт на мината днес пристигнаха председателят на народното събрание Цвета Караянчева и премиерът Бойко Борисов.

В находището са инвестирани над 160 млн. долара. То ще работи 8 години, а в бюджета от  такси ще влязат 28 млн. долара.  Концесията "Хан Крум" включва още пет находища в района, чието проучване тепърва предстои.

Средно на година инвеститорът трябва да добива 85 000 трой унции злато само от тази мина.