Броени часове след опита за покушение срещу премиера на Словакия Роберт Фицо, който беше прострелян посред бял ден на улица в град Хандлова, се появи и видеозапис от момента на стрелбата.

На записа отчетливо се чуват точно пет изстрела, което е повече от това, което първоначално описаха преките свидетели на атентата.

Роберт Фицо се срива на земята още при първия изстрел, но до момента се знае, че повече от един куршум е попаднал в тялото му. Парамедик обяви, че той е ранен в гръдния кош и в областта на корема.

Записът принадлежи на телевизия „Приевидза“, като е предоставен на останалите медии в Словакия, които следят състоянието на своя премиер, както и на следствените органи.

От видеото се вижда как Роберт Фицо се приближава към граждани, които го очакват, за да разговарят с него и да му стиснат ръката през ограждения. И в този момент, от изключителна близост, са произведени и изстрелите.

 

Намесата на охраната е мигновена. Охранителите на премиера на Словакия първи му оказват помощ и отцепват района. Веднага е подаден и сигнал до полицията в Хандлова. Сигналът е приет в 14:30 ч., като първоначално е бил подаден като за ранен 59-годишен мъж, без да се назовава името на Роберт Фицо.

Озадачаващи са първите информации на очевидци, които твърдят, че са очаквали премиера часове наред зад загражденията, но в нито един момент, никой от тях не е бил щателно проверяван за оръжие и други опасни предмети.

Роберт Фицо се намира в спешното отделение на университетската болница „Рузвелт“ в Банска Бистрица, където беше откаран с хеликоптер.

Всичко за атентата срещу Роберт Фицо следете в нашия онлайн репортаж: