Сагата „брекзит” навлиза в нова фаза. Тази седмица парламентът в Лондон отново ще обсъжда законопроектите за развода с Брюксел. 

Повече евродепутати за някои от държавите членки и места в резерв за бъдещите такива - това пък са част от промените за Европейския парламент след 31 януари, когато Кралството най-накрая ще излезе от Съюза.

Снимка: btvnovinite.bg

Към момента 73-ма от 751 депутати в Европарламента са от Острова. Когато те напуснат институциите в Страсбург и Брюксел, креслата им няма да останат празни.

Снимка: btvnovinite.bg

27 вече са преразпределени между държавите членки, които досега не са били достатъчно представени. Сред страните, които получават по още няколко депутати са Франция, Испания и Италия.

46 места ще останат в резерв за бъдещи разширявания на Европейския съюз.

Още следващия месец 27 нови членове ще прекрачат прага на сградата в Страсбург.

„Евродепутати на изчакване” – така наричат себе си представителите на 14 страни членки, които са били избрани на евровота през май, но все още не са част от този парламент. Някои от тях са предупредили работодателите си, че ще напуснат от днес за утре. А всички споделят, че следят с голямо внимание всеки епизод от сагата брекзит.

Сметките са почти ясни: групата на Европейската народна партия ще спечели няколко души, тази на Социалистите и демократите пък ще се свие с няколко.

Снимка: btvnovinite.bg

„Единствената важна промяна е, че групата, в която членуват различни европейски крайнодесни партии, все пак ще се увеличи малко и че либералите и зелените ще изгубят доста депутати, защото в тези две групи има доста британци”, казва Жауме Дук, говорител на ЕП.

И докато Найджъл Фараж поне на думи няма търпение да напусне тези коридори, други се чувстват изхвърлени насила.

Снимка: btvnovinite.bg

„Все повече евродепутати осъзнават, че брекзит е несъвместим с Белфасткото мирно споразумение, което сложи край на въоръжения конфликт в Ирландия през 90-те”, казва Мартина Андерсън, евродепутат от Северна Ирландия.

Според Андерсън разводът между Лондон и Брюксел ще ускори вече започналия дебат за обединението между Северна Ирландия – част от Великобритания, и Република Ирландия.