Близо 90% от българите във Великобритания вече са получили статут по уседналост, който ще гарантира правата им, след отделянето на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи на премиера Борис Джонсън да удължи преходния период след датата на напускане на страната.

Броят на българите, пребиваващи на Острова се е увеличил почти двойно от 2015 г. досега. Д-р Йорданов избира Англия заради по-високото заплащане: „Хора, които са ангажирани в здравеопазването и социална сфера на Англия се съмнявам,че ще имат проблеми, тъй като има недостиг на работна ръка. Не се притеснявам за момента. Хората, които идват да работят без образование, евтината работна ръка – тя може да бъде заменена”.

Христо Дикански  все още не се е решил да се върне в България, защото според него сферата, в която работи в момента, все още не е добре развита у нас: „Работата ми се фокусира върху адаптация към промяната в климата за големи инфраструктурни проекти. Има смесица между научно изследователска дейност и консултантство. Бих се изненадал, ако се промени нещо лично за мен, но като цяло индустрията ще бъде повлияна и това определено ще ме засегне мен косвено”.

Калоян Козлев е един от много български студенти завършил в Англия, не знае обаче какво да очаква: „Аз имам заем за образование. Ще бъде интересно какво ще се случи, когато те излязат, тъй като договорите са писани по онова законодателство – в случай, че живееш в друга държава в Европейския съюз. Доста хора започнаха да се прибират. Имаше напрежение цялостно в Лондон, хората не знаеха реално какво се случва. Големите компании, които имаха офис в Лондон, започнаха да се изместват постепенно”.

Последната официална дата, на която Англия ще се оттегли от съюза на Европа е само след 33 дни.