“Бог да пази краля”, тези думи на нацията затвориха една страница от британската история, след смъртта на кралица Елизабет II. В продължение на 70 години британците бяха свикнали само на израза “Бог да пази кралицата”.   

Знамена, монети, банкноти и марки в Обединеното кралство скоро ще изглеждат различно, дори поръчките за новите канцеларски материали бяха поръчани експресно, за да пасват на новия монарх на Великобритания Чарлз III. 

Интересното е, че преди да стане кралица, Елизабет винаги е смятана за “предполагаем наследник” на трона, а не за “бъдещ”. Причината е, че чисто теоретично всеки, който е роден след нея и е от мъжки пол би бил преди Елизабет в наследяването на трона. 

След смъртта на баща ѝ Джордж VI обаче неща се променят и Елизабет, макар и на крехката си възраст тогава 26 години, поема царуването. 

Самата кралица обаче има своите предимства като жена. Тя не само има бляскава и фина фигура, но става пример на подражание.  

Елизабет II се омъжва едва на 21 години, а след това на нея и на принц Филип им се раждат четири деца - Чарлз III, Ан, Андрю и Едуард. 

С напредването на годините Елизабет II получава прозвището - баба на нацията. 

Оказва се обаче, че нейният пол е доста полезен за монархията. Редица премиери на Великобритания описват аудиенциите си с Елизабет II като полезни, защото тя е била единственият събеседник, с когото те са могли да говорят открито, без страх. 

Кралицата е била любезна, нежна и е ходатайствала, когато е имало нужда. Тя е била надарена с тиха сила и мъдрост.

Елизабет I например за себе си е казвала, че има тяло „на слаба и немощна жена“, но със „сърце и стомах на крал“. Тя за разлика от Елизабет II, не само царува, но и управлява страната си. 

За разлика от кралицата, кралят исторически се предполага, че е силен, доминиращ. Той трябва да води армиите в битка. 

Интересното е, че наследниците на кралица Елизабет II са трима мъже - Чарлз, Уилям и Джордж. Дълго време имаше резерви относно това Чарлз III да заеме трона, защото мнозина смятат, че той трябва да има открита намеса в обществените дела, което е противно на това, което той прави. 

През последните години Елизабет II правеше всичко възможно да не позволи на Чарлз да поеме част от нейните задължения. За нея също така беше изключително важно, втората му съпруга Камила да бъде кралица-консорт. Причината за това - знак на уважение към паметта на принцеса Даяна.