Напълно ваксинираните пътници, пристигащи във Великобритания, скоро няма да трябва да си правят тест за коронавирус. Това е част от предвиденото отслабване на COVID мерките на Острова.

От тази седмица не е задължително носенето на маски на публични места и в училищата, отпадат и задължителните COVID сертификати за посещение на публични събития.

От 11 февруари пък напълно ваксинираните хора, пътуващи за Великобритания, ще трябва само да удостоверяват ваксинационния си статус, като попълват формуляр с данни за себе си. Засега от напълно ваксинираните няма да се изисква да имат трета доза.

Лицата под 18 г. ще се третират като напълно ваксинирани, а тези, които не са напълно ваксинирани, няма да има нужда да се изолират, нито да си правят тест на осмия ден от пристигането си. Те ще трябва обаче да имат отрицателен тест от преди заминаването си и да си направят PCR тест, след като пристигнат във Великобритания.

От правителството обясняват новите мерки са стъпка напред към нормализиране на живота. Доста коментатори обаче са на мнение, че това всъщност са опити на кабинета да трупа дивиденти.

Скандалът „Партигейт“ взима застрашителни за правителството размери. Лондонската полиция обяви, че е започнала разследване на партита, проведени на „Даунинг стрийт“ по време на пандемията.

Сред разследваните ще бъде и сигналът, че близо 30 души от персонала на „Даунинг стрийт“ 10 са се събрали, за да празнуват рождения ден на Борис Джонсън.

ITV News съобщи, че 30-те души на събитието през юни 2020 г. са изпели „честит рожден ден“ и са получили торта. От „Даунинг стрийт“ 10 не отрекоха за партито, но казаха, че служителите са се събрали за кратко, за да честитят на премиера рождения ден, добавяйки, че той е бил там за по-малко от 10 минути.

Това е поредното разкритие за нарушаване на правилата от Борис Джонсън, който е под жестоки удари и на съпартийците си. Много от противниците му съобщиха, че са били заплашвани от приближени на премиера министри и партийни функционери, за да не искат оставката му.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!