Докато в България ограниченията се засилват, във Великобритания искат да забравят за коронавируса. Там скоро няма да има COVID мерки и дори заразените няма да се затварят у дома.

Спасителен политически ход за Борис Джонсън или логично здравно решение?

Мерките за граничен контрол в България за пристигащите от Великобритания няма да бъдат затягани. Ще важат правилата като за влизащите от Европейския съюз. Според българския главен държавен здравен инспектор Ангел Кунчев решението на британските власти е логично.

„В малко по-дълъг план това е пътят. Има особеност, че те могат да вземат това решение, защото минаха пика на вълната и гонят висок процент на имунизирани с бустерна доза, да не говорим за основна имунизация. Ако имахме техните данни е разумно да се говори за такъв подход“, казва той.

На Острова напълно ваксинирани са близо 72%, а 52 на сто са с трета доза. Организации на бизнеса в Англия приветстваха разхлабването.

Критиците на Джонсън посочват, че той неслучайно отменя задължителните маски на открито и в училище, че премахва COVID паспортите за големи събития и иска край на работата от вкъщи.

Според някои наблюдатели премиерът се опитва да спечели симпатиите на хората, докато се бори за политическото си оцеляване.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!