Исторически ден за Великобритания и Европа. Остават броени часове до брекзит. Днес точно в 1 часа след полунощ българско време "разводът" между Лондон и Брюксел ще стане факт.

47 години членство и три години и половина след референдума британците казват "Сбогом" на Обединена Европа. Както всеки развод и този е мъчителен.

Всичко се обърка с референдума през юни 2016 г., когато 52% от британците гласуваха за напускане на Евросъзюза. Премиерът Дейвид Камерън подаде оставка. Тереза Мей го наследи.

Снимка: btvnovinite.bg

Година и половина мъчителни преговори с Брюксел завършиха със споразумение, което британският парламент упорито отказа да приеме. Евроразводът беше отложен три пъти.

Последваха евровот, нов премиер, нова сделка и предсрочни избори, с които Борис Джонсън спечели мандат най-накрая да осъществи брекзит.

И днес премиерът ще празнува своя триумф с реч към нацията и пищно тържество, а противниците на брекзит ще са на улицата с шествия и бдения в памет на дългогодишното европейско приятелство.

Далеч от столицата – в Бостън, също се готвят за историческата нощ.

Въпросите за бъдещите отношения на Великобритания с Европа продължават да са повече от отговорите.

„Къде е мястото на Обединеното кралство в съвременния свят? Дали ще става дума за сделка, която повече или по-малко държи Великобритания в орбита на Европейския съюз, или ще тръгнем по съвсем различен път. Тук бих предположил, че може би едно от нещата, които липсват, е каквато и да било визия за това накъде отива Великобритания - не само със САЩ, но например по отношение на Индия, спрямо Китай, във връзка с други нововъзникващи икономики“, коментира Крис Бамбери, политически анализатор.

Снимка: btvnovinite.bg

Сделката, която влиза в сила днес, гарантира, че Лондон ще изпълни финансовите си ангажименти към бюджета на Съюза и че 3 милиона европейци на Острова и 1 милион британци в Европа ще запазят правата си до края на 2020 г. Тогава изтича така наречения преходен период, през който двете страни трябва да договорят бъдещите си отношения.

Снимка: btvnovinite.bg

Утре Великобритания ще се събуди същата, но и съвсем различна. Почти всички аспекти на бизнеса и ежедневието ще останат непроменени, докато Лондон и Брюксел изчистят напълно специфичните въпроси, започващи от търговията и сътрудничеството за сигурност до паспортите за домашни любимци.

Новият краен срок 31 декември 2020 г. засега изглежда твърде амбициозен. Подобни сделки обикновено отнемат години, за да бъдат завършени.