През 1981 година Гърция има 25% дълг към брутния си продукт. Това е годината, в която страната става член на Европейския съюз (Европейската общност до 1992 г.). В следващите 30 години Гърция увеличава средно с 5% на годишна база дълга си спрямо БВП, за да стигне до 180% от БВП през 2010 г.

През 2001 г. Гърция влиза в еврозоната, изпълнявайки задължителното условие за максимум 3% бюджетен дефицит.

Снимка: btvnovinite.bg

По-късно се оказва, че държавата е фалшифицирала данните за икономическото си състояние, за да стане част от единното финансово пространство на Европа. През 2009 г. дългът на 11-милионна Гърция достига 350 милиарда евро и в този момент страната практически е банкрутирала. За сравнение правителственият дълг на 7-милионна България е 11 милиарда евро.

Снимка: btvnovinite.bg

През 2012 г. кредиторите на Гърция правят най-голямото отписване на дълг в историята. Дългът е „подстриган” със 105 милиарда евро.

Снимка: btvnovinite.bg

Гърция получава спасителни заеми срещу ангажимент за съкращенията в пенсионната система и държавната администрация. Въпреки реформите страната продължава да трупа задължения. Според гърците икономиите и орязване на държани разходи не води до друго освен до рецесия, безработица и свиване на икономиката на страната с 25 %.

Правителството на СИРИЗА спечели изборите с обещанието да върне на работа съкратените държавни служители. Така Гърция започва да нарушава споразуменията със своите кредитори и те спират спасителния пакет.

2,5 милиона хранят 5,5 милиона

Освен 1,5 млн. безработни в Гърция има 3 млн. пенсионери и близо 1 млн. служители (130 хиляди в България), които получават пенсии и заплати от държавния бюджет. Хората, които осигуряват техните доходи, са 2.5 млн. заети в частния сектор.

Снимка: btvnovinite.bg

Раздутите държавни разходи са довели дотам, че хората, разчитащи на доходи от държавния бюджет, са мнозинство пред гърците, склонни на реформи. Така Гърция се превръща в каца без дъно.

Реформа в пенсионната система и намаляване на държавните разходи е едно от условията Гърция да получи поредна спасителна помощ от Европа.

Само за пенсии Гърция харчи 2,3 милиарда евро на месец.

Правителството на Алексис Ципрас не приема условията за ново рязане на държавни разходи, а Европа отказва да налива още пари в кацата без дъно.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер