Дълбок циклон с център над Йонийско море, е причината за обилните дъждове и катастрофалните наводнения в Гърция. Дъждовният вихър е блокиран над Средиземно море, в района между Южна Италия и Гърция и именно поради неподвижността, целият му дъждовен потенциал, вместо да се разпредели в региона (както обикновено се случва), сега се изсипа основно в южната ни съседка.

За последното денонощие в най-пострадалото място – Каламата, са се излели 133 л/кв.м дъжд, като 73 л/кв.м са паднали снощи. Дъжд наводнили района на Солун.

Макар и да е в процес на размиване циклонът остава блокиран все на същото място и остатъчните му валежи пак ще се изваляват основно в Гърция. Това е причината там и утре да е в сила оранжев код за значителни количества дъжд.

От все същият циклон тези дни вали и в нашата страна, но ние попадаме в крайната му североизточна периферия и количествата дъжд са нищожни на фона на тези в Гърция. Именно заради неподвижността му и в следващите дни валежите у нас ще са слаби.

И накрая нещо любопитно. Границата на циклона преминава точно през средата на нашата страна и я разделя на две половини, в които едновременно съществуват два сезона. За пореден ден днес в Западна България беше мрачна и дъждовна есен с едва 18-20 градуса, докато в източните райони се радваха на слънчево и горещо лято. В самия Сандански днес беше само 21 срещу цели 32 градуса в Русе.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!