Петнадесет дни до предсрочните избори в Гърция дясната опозиция показва все по-добри резултати в анкетите и е почти наравно с радикалната левица СИРИЗА на Алексис Ципрас. Това според АФП се дължи на популярността на нейния водач Евангелос Меймаракис.

Тъй като не се очертава абсолютно мнозинство за никоя партия, Меймаракис пак призова за сформиране на коалиционно правителство със СИРИЗА. Днес той отново каза, че желае „да подобри“ новия спасителен финансов план, наложен на страната от международните й кредитори – ЕС и МВФ.

Ципрас, който подаде оставка като премиер на 20 август заради недоволство в партията му във връзка с приемането на този план, повтори в интервю днес за телевизия Скай, че отхвърля подобен съюз.

Според публикуваните днес резултати от анкетите СИРИЗА запазва лек аванс пред Нова демокрация, след като допитване в сряда за пръв път постави НД начело.

Социологическият институт Капа дава на СИРИЗА подкрепа от 26,5% срещу 25,9% за Нова демокрация. Марк пък дава 24,4% за СИРИЗА и 24% за Нова демокрация.

На трето място е неонацистката партия Златна зора (5,9-6,5%), макар нейните водачи да са изправени на съд за престъпления.

Меймаракис, мустакат словоохотлив мъж на 61 г., който оглави Нова демокрация през юли след оставката на Андонис Самарас, изпреварва според Капа по популярност Ципрас – 44,8% срещу 44%.

Анализаторите са на мнение, че Меймаракис всява спокойствие с образа си на отстъпчив и достъпен центрист, шлифован по времето, когато бе председател на парламента (2012-2014).

Пред „Риал нюз“ той отново се обяви днес за правителство „на широко сътрудничество на политическите сили на европейския фронт“, включвайки СИРИЗА. Като приоритет на такова правителство той посочи стабилизиране на икономиката и укрепване на позициите на страната в еврозоната. Едновременно с това той изтъкна, че много точки от наложения от кредиторите план за реформи може да бъдат подобрени.

Като стабилизираме икономиката, след това ще придобием сила и надеждност да искаме необходимите промени, посочи той.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер
  • Предсрочни избори в Гърция, Ципрас подаде оставка

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!