Ново проучване излиза с добри новини точно 35 години след аварията в Чернобил. Учени са установили, че децата, чиито родители са били изложени на радиация след ядрената катастрофа, нямат мутации над нормата.

Учени от Националния онкологичен институт на САЩ в Мериленд са изследвали 130 души, на които поне единият родител е бил изложен на радиация. Проверени са геномите на децата, заченати от 6 месеца до 16 години след аварията. Характеристиките на откритите при тях мутации са подобни на тези в общото население. 

Проф. Алексей Савов се занимава 30 години с генетика и не е изненадан от резултатите. Казва, че природата прави селекция и допуска това, което е благоприятно за индивида.

През последните три десетилетия у нас не е регистриран драстичен ръст при онкологичните заболявания, каза за bTV професор Здравка Валерианова, ръководител на националния раков регистър. Данните в него показват по 35 000 нови случая всяка година.

Според дългогодишни онколози няма научни доказателства за пряка връзка между аварията в Чернобил и новите случаи на онкологични заболявания.