Учени установиха, че има начин да „заобичаме“ понеделниците. Има няколко навика, включени в ежедневието, могат да коригират отношението ни към началото на работната седмица казва екип изследователи от Университета по медицина и здравни науки в Ирландия, пише The Conversation.

Мозъкът не трябва да работи твърде усилено, за да се приспособи към почивката. По ирония на съдбата връщането на работа след уикенда се оказва още по-трудно - нарушаването на рутината отново идва с допълнителното ежедневие, за което често мислим.

Кристина Р. Решке, преподавател във Факултета по фармация и биомолекулярни науки, и Йоланта Бърк, който е преподавател в Центъра за позитивни здравни науки към Университета по медицина и здравни науки, отговарят на въпроса как да надхитрим себе си и да обикнем омразните понеделници в интервю за The Conversation.

Какви са стъпките, за да ходим щастливи на работа

Един от начините да се приспособим към промените след уикенда е да въведем рутина, която да продължи през цялата седмица и да направи живота ни по-осъзнат. Тя може да включва гледане на любима телевизионна програма, работа в градината или посещение на фитнес зала. Най-добре е да извършвате едни и същи дейности по едно и също време всеки ден.

Снимка: istockphoto

Рутината подобрява чувството ни за кохерентност - процес, който ни позволява да осмислим мозайката от житейски събития. Когато имаме определена рутина, независимо дали става дума за петдневна работна седмица и два почивни дни или за ежедневни задачи, животът ни става по-осъзнат. Много е важно също така да се установи график на съня. Проучванията показват, че правилната хигиена и достатъчното количество сън могат да бъдат също толкова важни, за да се насладите на понеделника.

Снимка: istockphoto.com

По-късното лягане или по-дългият сън, например, нарушават биоритмите, което често води до нарушаване на социалните задължения. Това се свързва и с повишени нива на стрес в началото на седмицата.

Решке и Бърк също така съветват да се избягва заспиването през деня и да се практикува ранно лягане без да гледаме телефоните си.

Каква е ролята на хормоните?

Хормоните също играят голяма роля за това как се чувстваме в понеделник. Например кортизолът помага на тялото ни да контролира метаболизма, да регулира цикъла сън-бодърстване и реакцията ни към стреса. Обикновено той се освобождава около час преди да се събудим, което ни помага да останем будни, а след това нивата му спадат до следващата сутрин.

Когато сме подложени на силен стрес, организмът ни произвежда не само кортизол, но и адреналин, който ни подготвя за борба или бягство: сърцето ни бие по-бързо, дланите ни се потят и може да правим импулсивни неща. Но веднага щом мозъкът започне да функционира нормално, ние спираме да реагираме по този начин.

Това е постоянна битка между нашите емоции и нашия ум. Тя може да ни накара да се събудим посред нощ. Ето защо нивата на кортизол, измерени в проби от слюнка на хора, работещи на пълен работен ден, обикновено са по-високи в понеделник и вторник, докато най-ниските нива се отбелязват в неделя.

Един от най-добрите начини за намаляване на общите нива на стрес са релаксиращи дейности, особено в понеделник. Например може да излезете навън, да се на чист въздух. Също така изолирането от смарт устройства и социални медии сутрин може също да помогне. Като следвате тези прости съвети, можете да научите мозъка си да вярва, че делничните дни могат да бъдат толкова добри, колкото и почивните.

Едно скорошно проучване показа, че мъжкото и женското сърце реагират по различен начин на стреса. Подробното изучаване на това ще помогне не само за разработването на нови терапии, но и за прогнозиране на реакциите към лекарствата.