Брекзит остава в задънена улица след днешните срещи на британския премиер с лидерите на европейските институции. Европейският съюз отказва да предоговаря постигнатото споразумение и спорната част за предпазна мрежа между Северна Ирландия и Република Ирландия.

В Брюксел Тереза Мей беше посрещната от протестиращи.

Срещата с Жан-Клод Юнкер беше окачествена като напрегната, но предстои нов разговор между двамата до края на месеца.

Председателят на ЕК отново е заявил пред британския премиер, че ЕС няма да предоговаря сделката за брекзит.

Той обаче е уточнил, че могат да бъдат внесени промени в документа, свързан с бъдещите отношения на Великобритания с ЕС, който върви към споразумението.

„Разговорите бяха проведени в дух на сътрудничество за организирано излизане на Обединеното кралство от ЕС”, каза говорителят на Юнкер Маргаритис Шинас.

Разговорът беше напрегнат, но конструктивен, поясни той.

Мей е представила различни варианти, с които да отговори на безпокойството в британския парламент във връзка с ирландската граница и двамата с Юнкер са се договорили да работят заедно за това дали може да бъде намерено решение.

Юнкер и Мей ще се срещнат отново преди края на февруари. Преговарящите за брекзит от двете страни – Мишел Барние за ЕС и Стивън Баркли за Великобритания, ще се срещнат в понеделник, посочва Ройтерс.

Брюксел остава отворен към възможността за по-тесни отношения с Лондон в бъдеще, но смята, че споразумението е единственото възможно, потвърди и председателят на европарламента Антонио Таяни.

Оттеглянето на Великобритания от ЕС без споразумение ще бъде катастрофа – хуманитарна и икономическа, каза още председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

Много сме загрижени, подобно развитие ще бъде много опасно решение, добави той. ЕП подкрепя постигнатото споразумение с Лондон, то е единствено възможното, заяви Таяни.

Той отбеляза, че ЕС остава отворен за по-тесни бъдещи отношения с Великобритания и би искал задълбочено сътрудничество в отбраната, миграцията и търговията, в борбата с тероризма.

Работим за това да се избегне напускане без споразумение, но няма как да предоговаряме постигнатото споразумение. Трябва да говорим, да говорим, да говорим, каза Таяни.

Председателят на работната група на ЕП по въпроса с британското оттегляне Ги Верхофстат, който също участва в днешната среща с Мей, посочи, че няма как да отпадне предпазната мярка за ирландската граница, залегнала в споразумението. Той допълни, че от самото начало на преговорите ЕП е бил готов да направи политическото изявление, съпътстващо споразумението, по-точно и правно обвързващо.

Не може да търсим споразумение, което да се крепи на малко мнозинство в парламента в Лондон, необходимо е сътрудничество между британските партии. Подкрепяме предложенията в днешното писмо на Джереми Корбин. Сега е важно да се стигне до британска позиция, подкрепена възможно най-широко, заяви Верхофстат.

Оттегляне без споразумение според нас ще бъде бедствие и за двете страни. Би било безотговорно от страна на някои британски политици да вървят в тази посока и да предпочитат това, каза той.