Британският премиер Тереза Мей пристигна на посещение в Брюксел, за да обсъди предстоящото излизане на Великобритания от Евросъюза.

Европейският съюз обаче многократно подчерта, че постигнатото споразумение за брекзит няма да бъде предоговаряно. Великобритания трябва да напусне Общността в края на март.

Мей се среща с председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер, като ще присъства и главният преговарящ от страна на Съюза Мишел Барние.

Следобед Тереза Мей продължава дипломатическия маратон със среща с председателя на ЕП Антонио Таяни и председателя на Съвета Доналд Туск.

Именно Туск създаде полемика вчера пред журналисти, като се опита да си представи как изглежда мястото в ада, отредено за инициаторите на брекзит, които дори не са си представяли как точно той ще стане факт.

Основният проблем остава предпазната мрежа между Северна Ирландия, част от Великобритания, и Република Ирландия, която остава в рамките на Съюза, за да се избегне нова реална граница между тях.

Снимка: Reuters

По време на посещението на Мей пред Европейската комисия в Брюксел се събраха протестиращи със завързани очи, които носеха плакат с надпис: „Не на брекзит на сляпо”.