Вместо да изхвърляте годните за консумация и богати на хранителни вещества обелки на банани, портокали и други плодове и зеленчуци, ето пет начина да ги използвате максимално, пише Си Ен Ен.
Би било странно ненужно да изхвърляте една трета от ядливата част на банана всеки път, когато ядете един. Но точно това правим, когато изхвърляме обелката, която съставлява около една трета от средното тегло на плода.
Обелката на банана, както и на много други плодове и зеленчуци, не само че е годна за ядене, но и съдържа полезни хранителни вещества. За портокала около 20% от плода е кора – през 2018 г. са генерирани около 15,1 милиона тона портокалови кори според изследване (това е тегло колкото 80 000 сини кита или 2500 гигантски секвои).
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
За кивито между 9-13% от плода е кора, а за нар почти толкова, колкото са и семената.
В световен мащаб около една трета от храната се губи или изхвърля, което възлиза на 1,3 милиарда тона годишно. Загубата и разхищението на храна са причина за 8% от глобалните емисии на парникови газове (повече от три пъти повече от приноса на авиацията).
Органичната материя, която гние на сметищата, също освобождава големи количества метан – газ, който е 80 пъти по-мощен от въглеродния диоксид за период от 20 години.
Компостирането на хранителни отпадъци, вместо изхвърлянето им на сметища, може да помогне за намаляване на количеството отделян метан. Но голяма част от това, което считаме за отпадък, всъщност е напълно годно за ядене.
В хранителната индустрия нараства интересът към по-доброто използване както на хранителните вещества, така и на енергията, съдържащи се в обелките, които обикновено се изхвърлят. Но има начини да направите това и у дома.
Автор: Елизабета Цветкова, стажант-репортер
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте btvnovinite.bg във VIBER
Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK