Парниковите емисии в момента са с непознати досега темпове, които надвишават 10 пъти регистрираните през периоди на затопляне през последните 66 милиона години, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Тази скорост тласка света към опасности, тъй като надвишава дори свързаната с климатичните промени, белязали преминаването от палеоцена в еоцена преди 56 милиона години. Тогава глобалните температури се повишили с 5 градуса Целзий под ефекта на парникови газове, но за период от няколко хиляди години, предизвиквайки изчезването на много, предимно океански видове.

Сегашните парникови емисии, които се дължат на човешка дейност и по-специално на използване на фосилни горива, са повишили глобалните температури с 1 градус Целзий от индустриалната революция и ще ги увеличат с 3-4 градуса Целзий до 2100 г., ако не се вземат драстични мерки.

"Темпът на увеличаване на емисиите е критичен", поясни съавторът на изследването палеоклиматологът Анди Риджуел от университета в Бристол, Англия.

В изследването са участвали също учени от университета на Хавай и Калифорнийския университет в Санта Крус.

За да преценят темпа на емисиите преди 56 милиона години, учените изследвали седименти в морето близо до брега на Ню Джърси. Вниманието било фокусирано върху изотопи на кислорода - маркери за температурите, и изотопи на въглерода - маркери за парниковите газове. Тези маркери показват, че емисиите преди 56 милиона години са били с бавни темпове - за най-малко 4000 години са били изхвърляни около 1 милиард тона въглероден диоксид годишно. За сравнение човешката дейност сега генерира изхвърляне на около 10 милиарда тона въглероден диоксид годишно.

"Присъстваме на най-бързите климатични промени през последните 66 милиона години", отбеляза Риджуел.