Принц Андрю и бившата му съпруга Сара Фъргюсън ще се грижат за кучетата корги на кралица Елизабет II след смъртта ѝ, съобщава “Гардиън”. 

Говорител на херцога на Йорк заяви, че той и Сара ще се грижат за Муик и Санди – две кучета, които покойният монарх получи като подарък.

През 2021 г., по време на COVID пандемията, принц Андрю подари на майка си коргито Муик и доргито Фъргюс. Когато обаче Фъргюс почина през май същата година, той беше заменен с друго корги - Санди. То беше подарък от принцесите Беатрис и Юджини за нейния официален 95-и рожден ден.

Кралицата нарече доргито – кръстоска между дакел и корги. Фъргюс бе кръстен на чичото на Елизабет II, който е убит по време на Първата световна война, а коргито Муик, произнасяно Мик, носи името на езерото Лох Муик в имението Балморал.

Любовта на кралицата към коргитата през целия ѝ живот бе добре документирана, а самата Елизабет II ги нарича “моето семейство”. 

Снимка: Getty Images

През целия си живот кралицата е имала над 30 коргита, предимно потомци на Сюзън, която ѝ е била подарък от баща ѝ Джордж VI за нейната 18-годишнина. 

Кучетата са спели в собствената стая, специално създадена за тях. Оборудвана с плетени кошници и възглавници. Смята се, че самите кучета са били хранени само с преско заешко и говеждо месо, приготвено от гурме готвач.

Снимка: Getty Image

Някои от имената им включват: Уиски, Шери, Захар, Мут, Минт, Бъз, Джорди, Смоки, Даш, Дим, Сиско и Дипер. 

Последното корги, произлязло от Сюзън е починало през 2018 г.

62-годишният Андрю е третото дете на кралица Елизабет и принц Филип. Той е се оттегли от кралските си задължения през 2020 г., след като бе обвинен в сексуално насилие от Вирджиния Джуфре, твърдения, които той последователно отрича.