На 8 август Япония беше разтърсена от силен трус от 7,1 по Рихтер, който нанесе материални щети.

Метеоролозите издадоха временно предупреждение за цунами, а специална комисия предупреди, че през следващата седмица може да се случи още едно „голямо земетресение“.

Такова предупреждение, съпътствано от общонационални препоръки, се издава за първи път в страната, пише Си Ен Ен.

Високоскоростните влакове се забавиха като предпазна мярка, причинявайки закъснения на пътуванията. Премиерът на Япония Фумио Кишида отмени задграничните си пътувания.

В крайна сметка правителството отмени повечето предупреждения и не съобщи за големи щети от земетресението от 8 август.

Снимка: Reuters

Но голяма част от страната остава в състояние на висока готовност, подготвяйки се за потенциална извънредна ситуация. Това се случва в сезон с най-много пътувания по време на летните ваканции.

Експерти изразиха съмнение дали подобни съвети са необходими. Възниква и въпросът дали те не пренасочват ресурс, който е нужен в други рискови ситуации.

Силните земетресения не са нещо необичайно за Япония. Островната държава се намира в зона на интензивна сеизмична и вулканична активност.

Голямата заплаха

 

„Япония се намира на границите на четири тектонични плочи, което я прави една от най-застрашените от земетресения области в света. Около 10% от земетресенията в света с магнитуд 6 или по-висок се случват в страната или около нея. Рискът е много по-висок, отколкото на места като Европа или източните райони на САЩ, където земетресенията са рядкост“, каза Шоичи Йошиока, професор в японския университет в град Кобе.

Снимка: Reuters

Най-силното и смъртоносно земетресение от най-новата история на Япония е с магнитуд 9,1 през 2011 г. То предизвика голямо цунами и ядрена катастрофа. Жертвите бяха близо 20 000.

В този случай тектонската плоча под Филипинско море бавно се изплъзва под континентална плоча, където се намира Япония, като се движи с няколко сантиметра всяка година. Това сочи доклад от 2013 г. на правителствения Комитет за изследване на земетресенията.

В падината Нанкай, която минава по протежение на тихоокеанското крайбрежие, силни земетресения са регистрирани на всеки 100 до 200 години. Последните подобни земетресения са станали през 1944 и 1946 г., като и двете са с магнитуд 8,1. Те опустошиха Япония с много жертви и десетки хиляди разрушени домове.

Изчислявайки интервалите между всяко голямо земетресение, японското правителство предупреди, че има 70% до 80% шанс Япония да бъде разтърсена от друго земетресение в Нанкай в рамките на 30 години, което се очаква да бъде с магнитуд между 8 и 9.