Известен защитник, участвал в редица знакови наказателни процеси в САЩ, се е присъединил към защитата на обвинения за атентата в Бостън Джохар Царнаев. Адвокат Джуди Кларк е защитавала редица обвиняеми в дела, в които обвинението е искало смъртна присъда.

Сред нейните клиенти е Джаред Лофнър, който миналата година избегна смъртната присъда, след като пледира виновен за стрелбата в Аризона. При нападението бе ранена американската парламентаристка Габриел Гифърдс.

19-годишният Царнаев, който бе заловен на 19 април, е подал в Бостънския федерален съд молба за назначаването на Кларк и още един адвокат като негови защитници.

Прокурорите и адвокатите по делото срещу него вече започнаха разговорите за постигане на споразумение, в рамките на което срещу сътрудничеството си обвиняемият може да избегне смъртната присъда.

Царнаев е обвинен за използване на оръжие за масово унищожение по време на атентата в Бостън на 15 април, при който загинаха трима души и бяха ранени 176.

Женска ДНК по бомбите

Агенти от ФБР са взели ДНК проби от вдовицата на атентатора от Бостън Тамерлан Царнаев. Това стана, след като следствието разкри, че върху останки от едно от взривните устройства, използвани при атентата, са намерени следи от женска ДНК.

Според полицейски източници все още не е установено на кого принадлежи намерената ДНК и дали находката означава, че жена е помогнала на братята Царнаеви за осъществяването на терористичното нападение.

Вестник "Уолстрийт джърнъл" лансира няколко тези - например генетичният материал може да е на продавачка от магазина, от който терористите са купили материалите за бомбите. Или върху взривното устройство може да е попаднал случайно нечий косъм.

Късно в понеделник следователи от ФБР са били в дома на вдовицата на Тамерлан Царнаев - Катрин Ръсел. Те са взели проби от нейна ДНК, за да го съпоставят с откритата върху взривното устройство. 24-годишната Ръсел се запознава с Царнаев в нощен клуб. След време тя се отказва от следването си в университет Масачузетс, приема исляма и се омъжва за Тамерлан през 2010-а. Двамата имат 3-годишна дъщеря.

  • Джохар Царнаев признава, че завижда на мъртвия си брат в кърваво писмо
  • Видеоклип показва Джохар и Тамерлан Царнаеви по време на атентата в Бостън
  • Започна процесът срещу атентатора от Бостън Джохар Царнаев
  • Френски медии бяха критикувани заради отразяването на атентатите
  • Джохар Царнаев иска спиране на процеса заради терора във Франция
  • Германски министър защити мюсюлманите след атентата в Париж
  • Джохар Царнаев показа малко емоции пред потенциалните съдебни заседатели
  • Избират заседатели за делото срещу Джохар Царнаев
  • 36 000 атлети бягаха на маратона в Бостън
  • 36 000 души взеха участие в маратона в Бостън