Извънредно положение и гвардия по улиците в Минеаполис в САЩ заради ескалиращите безредици.

Насилието пламна след смъртта на невъоръжен чернокож мъж по време на арест – 46-годишния Джордж Флойд.

Във втората нощ на протестите дори беше запалено полицейското управление в Минеаполис. На другия ден пък, докато отразяват протестите на жива, бяха арестувани журналисти от „Си Ен Ен“. (CNN). По-късно те бяха освободени, а губернаторът на града Тим Уолз се извини на медията.

Снощи пък демонстранти атакуваха централата на телевизията CNN в Атланта. Един човек се опита да разбие със скейтборд прозорци на сградата. Замазано с боя бе логото на телевизията. Полицейското присъствие бе засилено.

Протестът в Атланта започна и продължи мирно няколко часа, но в един момент част от демонстрантите започнаха да вилнеят, да чупят полицейски коли, една бе запалена. Ранени са трима полицаи, има много задържани, съобщи говорител на полицията.

Кметицата на Атланта Кейша Ланс Ботъмс (демократ) на емоционална прескоференция обвини протестиращите, че с действията си позорят името и на Флойд и на родения в града борец за правата на черкожите Мартин Лутър Кинг.

Протести срещу полицейското насилие заради смъртта на Флойд освен в Минесота и Атланта вчера имаше и в други американски градове – Денвър, Уиндърмиър в щата Флорида и в Ню Йорк.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп каза, че е разговарял със семейството и е изразил съболезнования близките на Джордж Флойд.

Тръмп каза, че разбира защо случилото е породило протести в цялата страна срещу полицейската жестокост срещу афроамериканците, но добави, че не бива те да продължат да прерастват в необуздана анархия и хаос.

„Не трябва да се позволява мародерите да заглушават гласовете на толкова много мирни протестиращи. Разбирам оскърблението, разбирам болката“, каза американският президент на събитие в Белия дом.

Тръмп се опита да се оправдае за използвания от него по-рано в Туитър израз „плячкосването води до стрелба“, внушаващ, че силите за сигурност трябва да стрелят по тези, които ограбват магазини по време на безредиците.