Арестуваха един от четиримата полицаи в Минеаполис, участвали в ареста на починалия Джордж Флойд. Той е обвинен в непредумишленото убийство на тъмнокожия мъж

Задържаният е служителят на реда, който се вижда на кадри как е сложил коляното си върху врата на Флойд, предаде „Ройтерс“.

И четиримата униформени бяха уволнени след случая.

Междувременно градът е трети ден под обсадата на гражданското недоволство. Кървави протести бяха провокирани след смъртта на Флойд. Бяха опожарени и разрушени множество сгради, ограбени бяха редица обекти. Опожарено беше и полицейско управление.

В Минеаполис и столицата на Минесота – Сейнт Пол е обявено извънредно положение. Докато отразяваха безредиците, журналисти на CNN бяха задържани.

По-рано в петък губернаторът на Минесота Тим Уолц призова за прекратяване на протестите, разтърсили Минеаполис и заяви, че Националната гвардия ще работи за възстановяване на баланса след три нощи на безредици.

Уолз също каза, че очаква „бърза“ справедливост за участващите полицаи и обеща да обърне внимание на расовите неравенства, стоящи зад размириците.

„Смъртта на Джордж Флойд не би трябвало да бъде нещо нормално в Съединените щати през 2020 г.“, заяви  предишният президент на страната Барак Обама, цитиран от „Франс прес“.

„Ако искаме нашите деца да израстват в една страна, която е на висотата на най-големите си идеали, можем и трябва да се справяме по-добре", написа  той.