Извънредно положение е обявено в района на Курск в Русия, след трансграничната атака и нахлуването на украински войски, предава Би Би Си.

Губернаторът на руската погранична Курска област Алексей Смирнов обясни, че решението е взето, за да се ограничат последствията от навлизането на вражески сили в региона.

"Хиляди хора са били евакуирани от граничните райони", каза Смирнов.

По-рано президентът Владимир Путин обвини Украйна, че е предприела "голяма провокация", след като Москва каза, че стотици войници са пресекли границата близо до град Суджа.

Те са били подкрепени от 11 танка и повече от 20 бойни бронирани машини, допълват от Кремъл.

Украинският депутат Олексий Хончаренко каза, че украинската армия е установила контрол над газовия хъб Суджа - голямо газово съоръжение, участващо в транзита на природен газ от Русия към ЕС през Украйна, който продължава въпреки войната.

Това е единствената точка за влизане на руски газ в Европейския съюз.

 

Информацията от Хончаренко не е потвърдена, но е първият официален коментар за украинското нападение. Досега няма позиция на Киев относно нахлуване в руска територия.

Снимка: Reuters

Говорител на Белия дом каза, че САЩ не са знаели преди това за атаката и планират да се свържат с украинската армия, „за да научат повече за техните цели“.

Министерството на отбраната на Русия твърди, че въоръжените сили са осуетили украинско настъпление дълбоко навътре в пограничната зона на страната. Суджа е на около 10 км от границата с Украйна.

Началникът на генералния щаб на Русия Валерий Герасимов обясни пред президента Путин, че хиляда украински военни са преминали границата при Суджа. 100 от тях са били убити, а други 215 – ранени, твърди Герасимов.

Засилена е сигурността на АЕЦ „Курск“, която се намира на около 70 км североизточно от Суджа.

Говорейки преди заседанието на Съвета за сигурност в Москва, Путин обвини украинските сили, че „стрелят безразборно“ по цивилни сгради и жилища.

Съобщава се, че през вторник са се водили боеве в различни села на руска територия. Украински въздушни атаки са убили трима цивилни. Двадесет и четирима души, включително шест деца, са били ранени при украински обстрел на граничния район, съобщи Москва.

Известният руски телевизионен военен репортер Евгений Поддубни e оцелял при атака на украински дрон в района на Курск. Той е в интензивното отделение на местна болница, съобщиха от медията, в която работи, пише Ройтерс.

Военният кореспондент е в съзнание, посочват руските здравни власти.