Американски учени създадоха два миши модела, които за пръв път показват как вирусът зика се предава от майката на плода в утробата й и се мултиплицира в плацентата, преди да атакува мозъчни клетки, предаде Франс прес.

Двата модела ще позволят да се тестват ваксини и експериментални антивирусни препарати.

"За пръв път в животински модел е показано предаване на вируса зика в матката. Констатирахме също, че при мишките наличието на вируса е достатъчно, за да се предизвикат родилни дефекти и вродени малформации, без да е налице влияние на какъвто и да било фактор, свързан с околната среда", заяви съавторът на изследването, експертът по медицина и молекулярна микробиология проф. Майкъл Дайъмънд от Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

След като е проникнал в плацентата, вирусът се мултиплицира, за да достигне концентрация, която е 1000 пъти по-голяма от тази в кръвта на майката.
"Моделът може да бъде използван, за да се тества ваксина и да се провери дали ваксинирането на майката може да попречи на заразяването на матката й със зика, поясни проф. Дайъмънд. По думите му е възможно също да се тестват антивирусни препарати за лечение на майката след заразяването й.

Целта ще е да се установи дали може да се блокира заразяването на фетуса със зика, уточни професорът.