Израел изпрати танкове в Рафа в сряда и обви, че войната срещу „Хамас“ в Ивицата Газа вероятно ще продължи през цялата година, предаде Ройтерс.

Израелски танкове навлязоха в сърцето на Рафа за първи път във вторник, въпреки заповедта на Международния съд да прекрати атаките си срещу града, където много палестинци бяха намерили убежище от широко разпространените бомбардировки.

Израел каза военнослужещите контролират три четвърти от буферната зона до египетската граница, като си поставят за цел да контролират цялата, за да предотвратят контрабандата на „Хамас“ с оръжия.

Египет е предупредил да не се застрашава сигурността и безопасността на египетските военни, охраняващи границите на страната. Предупреждението идва след инцидент при граничния пункт с Ивицата Газа, при който един египетски войник беше убит.

Въоръженото крило на „Хамас“ и „Ислямски джихад“ казаха, че са се изправили срещу нахлуващите сили в Рафа с противотанкови ракети и минометни бомби и са взривили взривни устройства, които са поставили.

Трима израелски войници са били убити, а други трима са били тежко ранени.

Около един милион палестинци, които са намерили подслон в Рафа в южния край на ивицата Газа от офанзивите на Израел на други места, сега са избягали след израелска заповед за евакуация, съобщи агенцията на ООН за палестинските бежанци.

В близкия град Хан Юнис израелски въздушен удар уби трима души през нощта. Повече от 36 000 палестинци са били убити след началото на израелската офанзива в Ивицата Газа, съобщи здравното министерство на анклава.