Израел пусна в орбита нова версия на своя шпионски сателит Ofek. Ще подобрим денонощния регионален мониторинг, докато страната се подготвя за възможен сблъсък с Иран, заявиха от Министерството на отбраната.

Ofek-13, произведен от държавната Israel Aerospace Industries (IAI) Ltd, е най-новият от поредица местно произведени сателити, пуснати за първи път в орбита през 1988 г.

„Ofek-13 е най-модерният по рода си, с уникални възможности за радарно наблюдение и ще позволи събиране на разузнавателна информация при всякакви метеорологични условия и условия на видимост“, каза главният изпълнителен директор на IAI Боаз Леви.

Той беше изстрелян с ракета „Шавит“ над Средиземно море, траектория, която Израел обикновено избира като предпазна мярка срещу попадане на чувствителна технология в ръцете на враждебни съседи от Близкия изток.

Изстрелването, планирано месеци предварително, беше наблюдавано от министъра на отбраната Йоав Галант. Това е сигнал, че той остава на поста въпреки съобщението на премиера Бенямин Нетаняху, че ще бъде уволнен заради несъгласието му със спорната съдебна реформа.