В Китай арестуваха лидер на група заради измама с фалшиви ваксини срещу COVID-19. Печалбата е за милиони долари. Той продавал физиологичен разтвор и минерална вода вместо ваксина, съобщава Би Би Си.

Мъжът е проучил дизайна на опаковките на истински ваксини, преди да направи повече от 58 000 смеси. Част от собственоръчно произведените „ваксини“ са изпратени в чужбина, но все още не се знае къде се намират.

Освен него още 70 души са задържани за подобни престъпления. Арестите идват на фона на обещанията на Китай да предприеме необходимите мерки срещу фалшификацията на ваксини срещу COVID-19.

Според съдебно решение мъжът и неговият екип са реализирали печалба от 18 милиона китайски юана (около 2,8 милиона щатски долара), а продажбите са направени по „вътрешните канали“ на истински производители.

Върховната прокуратура на Китай призовава регионалните агенции да си сътрудничат с полицията, за да ограничат подобни дейности в бъдеще.

Китай ваксинира населението си с препаратите на „Синовак” и „Синофарм”. До момента в страната са ваксинирани 40 милиона души, а властите до голяма степен успяват да овладеят пандемията чрез строги мерки, тестване и проследяване на контактите лица.