Измамите с ваксини срещу COVID-19 вече са факт. Разследвана е схема за купуване на фалшиви ваксини в онлайн пространството.

С разпространението на COVID ваксините се появи и схема за онлайн търговия на фалшиви ваксини.

От фишинг имейли до реклами в така наречения Даркнет, търговци предлагат имитация на препаратите, произведени от “Пфайзер” и “Модерна”, чиято цена може да достигне до 2500 лева.

Например, през декември Департаментът за вътрешната сигурност в Съединените щати свали фалшив сайт на „Модерна“, който е бил използван за измами.

Одед Вануну е изследовател по сигурността в Израел. В момента разследва на продажби на ваксини срещу коронавируса в Даркнет. Достъпът се осъществява чрез криптирани браузъри като Тор. На тези дигитални черни пазари се продават всякакви нерегламентирани стоки като хапчета и оръжия.  

 „Даркнет е паралелна икономика. Валутата е различна – използват се криптовалути, например биткойн. Комуникацията също е различна – използват се чат програми. Преди ваксината на „Пфайзер“ и „Модерна“ да получат одобрение, се появи предлагане на китайската и руската ваксини, защото те вече бяха налични“, обясни Вануну.

Екипът на Вануну открива над 1700 нови уебсайта за ваксини, които са се появили от ноември насам. Потребителите могат да попаднат в такъв сайт чрез линк, изпратен на имейл или чат програма.

„Наличието на толкова сайтове означава, че има голямо търсене. Знаем, че когато има огромна разлика между търсене и предлагане, а COVID е точно такъв случай, тогава предлагането на черния пазар се увеличава”, обясни експертът.

14 дози могат да бъдат доставени в рамките на две седмици и струват 0,01 биткойн, близо 600 лева. През декември Вануну купува 28 дози за 1140 лева с изследователска цел. Две седмици по-късно, пратката все още не е пристигнала.  

„В началото се опитахме да купим китайската ваксина. Поръчахме я, но тя така и не пристигна. Беше измама. После разговаряхме с търговци, които предлагаха ваксини на „Пфайзер“ и „Модерна“. Всички търговци в Даркнет бяха много отзивчиви. Изглеждаха така, все едно знаеха какво правят "Просто ни изпратете биткойните и ние ще я доставим“. Търговците казват, че няма проблем да изпратят ваксините при минусови температури, в специални фризери. Попитахме ги: Ние как можем да ги съхраняваме, след като ги получим. Те ни отговориха – в хладилник и че издържат до 6 месеца“, обясни още Вануну.

Мансур Амиджи е фармацевт, който работи с производители на ваксини и международни агенции, които проследяват търговията с лекарства на черно. 

„В момента няма уебсайт или място, където ще ви продадат истинската ваксина. Така че ако пациенти или потребители си търсят ваксина, на този етап, тя не може да се купи от легитимен търговец. Всичко, което е онлайн, е фалшифицирано и не е истинският продукт“, обясни фармацевтът.

„Има редица проблеми, които могат да се породят в следствие на инжектиране. Най-добрият вариант ще е ако апликацията е само с безобиден разтвор, като например вода. Това няма да навреди, но няма и да предпази човек от COVID-19. Най-лошият случай е ако ваксината съдържа токсични вещества. При измамите с лекарства има случаи на употреба на токсини, които след прием убиват човек“, каза Мансур Амиджи.

- Как може обикновеният потребител да различи истинската от фалшивата ваксина? 

Съветът ми е да отидете само на легитимни места като медицински центрове, за да ви инжектират ваксината. Не е добра идея да си купите ваксина от черния пазар, която трябва сами да си сложите.

Тенденцията е в бъдеще потребителите да имат възможност да купят ваксините, но на този етап няма легитимен онлайн пазар, който да предлага безопасни препарати.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!