Полицията в Испания разследва необичайни случаи на порнография – изкуствен интелект произведе голи снимки, на които се виждат реални непълнолетни момичета от Испания. За целта ИИ е премахнал дрехите на потърпевшите, като снимките по-късно са изпратени на различни хора в град в южната част на страната.

Случаят се развива през последните месеци. Група майки от Алмендралехо алармираха полицията, че дъщерите им са получили снимки, на които са самите те, но без дрехи. Една от майките Мириам Ал Адиб публикува видео в Инстаграм, в което разказва историята на дъщеря си.

Момичето ѝ споделя, че някой е използвал приложение, което на практика премахва дрехите ѝ от снимки и изглежда гола. По-късно тя разбрала, че и други нейни връстнички са потърпевши.

От страна на местната полиция и прокуратура не дават повече подробности, тъй като разследването тече в момента. Въпреки това притеснението на родителите остава, че тези фалшиви голи снимки могат да стигнат до уебсайтове с порнографско съдържание.

Пилар Порон, майка на едно от момичетата, споделя пред местни медии, че дъщеря ѝ разбира случайно от приятели, че съществува нейна гола снимка. Фатима Гомез пък твърди, че дъщеря ѝ е била изнудвана от момче, което заплашвало да разпространи манипулираните кадри онлайн.

Случаите са във време, в което Испания е сериозно разтресена от скандал за сексуално насилие и тормоз на базата на пол, след като президентът на футболната федерация Луис Рубиалес целуна футболистка без нейно разрешение.