Британският външен министър Лиз Тръс бе избрана за лидер на Консервативната партия. Това на практика означава, че тя ще бъде новият премиер на Великобритания, съобщава Би Би Си.

Лиз Тръс получи 81 326 гласа, а Риши Сунак – 60 399. Така Тръс печели 57% от гласовете - най-ниската победа при сегашната система за избор на лидери на торите. За сравнение - Борис Джонсън (66%), Джеймс Камерън (67%) и Дънкан Смит (61%) получиха по-високи проценти.

Във вторник Борис Джонсън трябва официално да връчи оставката си на кралица Елизабет II. Лиз Тръс ще получи ключовете от номер 10 и ще стане третата жена министър-председател на Обединеното кралство след Маргарет Тачър и Тереза Мей.

По-късно вечерта Тръс ще направи обръщение към страната, в което ще благодари на членовете на партията на торите, че са гласували за нея, и ще изложи надеждите си за своя мандат на власт. Страната с нетърпение очаква да обяви какво ще направи тя, за да се справи със спираловидно нарастващите сметки за електроенергия, като Лиз Тръс обеща, че това ще стане в рамките на една седмица след встъпването ѝ във власт.

Лиз Тръс е родена в Оксфорд, дъщеря на професор по математика и учителка. Учи в Шотландия, където баща ѝ е изследовател. Когато семейството се премества отново в Лийдс заради работа, Тръс е на 13 години. Тя има трима по-малки братя. Именно тези години в държавната гимназия в Лийдс Тръс определя като свой политически извор по време на предизборната кампания.