Борис Джонсън произнесе прощални думи пред британския парламент по време на своя последен парламентарен контрол като премиер на страната. По време на изказването си той защити решенията си и произнесе култовата реплика от филма "Терминатор 2" - "Аста ла виста, бейби", под аплодисментите на консерваторите.

Джонсън обяви, че подава оставка на 7 юли след серия скандали и обвинения в лъжи.

"Голяма част от мисията беше изпълнена. Последните години бяха огромна привилегия в моя живот", каза той, правейки обобщение на трите си години на власт, пише Франс прес.

"Аста ла виста, бейби", завърши изказването си Борис Джонсън, цитирайки известната реплика на Арнолд Шварценегер от филма "Терминатор 2".

Снимка: EPA

Наследникът на Борис Джонсън ще стане ясен на 5 септември, когато приключва парламентарната ваканция на Острова, започваща в петък.

Шефът на опозицията, лейбъристът Киър Стармър, зададе въпроси относно кампанията за наследник на "Даунинг стрийт", като акцентира върху отмяната на телевизионен дебат, организиран от телевизия "Скай Нюз".

Снимка: EPA

"Признавам си, че не следя темата отблизо", отговори с усмивка Джонсън, придружен от смехове сред депутатите, след което използва възможността да даде "няколко съвета" на бъдещия премиер.

"Нека остане близък с американците, да подкрепя украинците и да се бори за свободата и демокрацията по целия свят. Ако намали данъците и регулациите, където е възможно, ще направи от нашата страна едно по-добро място за живот и инвестиции", препоръча Джонсън.