Политическата ситуация в Германия след парламентарния вот- социалдемократите станаха първа сила в Бундестага. Те събират 25,7% от вота на избирателите.

Само с около процент и половина след тях са християндемократите. Зелените отбелязват най-добрия резултат в историята на партията и заемат трето място. Либералите също ще имат повече депутати като четвърта сила.

Крайнодесните от „Алтернатива за Германия“ падат от трета на пета позиция. Макар и с малко под 5%, в Бундестага влизат и „Левите“, защото имат трима директно избрани депутати.

Най-големите печеливши от вота са „Зелените“ и Партията на свободните демократи, защото от тях зависи съставянето на новото правителство. Тези формации започват преговори помежду си и първата им среща ще бъде в сряда. 

Двете големи партии в Германия отново декларираха, че се готвят да управляват. И двете посочиха за свои партньори „Зелените“ и либералите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Избирателите го заявиха ясно. Те показаха, кой трябва да формира следващото правителство. Подкрепиха три партии- на социалдемократите, „Зелените“ и либералите“, заяви кандидатът за канцлер на ГСДП Олаф Шолц.

„Готови сме за преговори за т.нар. коалиция „Ямайка“ със „Зелените“ и либералите“, обяви и Армин Лашет, кандидат за канцлер на ХДС/ХСС.

Снимка: btvnovinite.bg

Двете партии засега не споменават третия вариант - отново голяма коалиция, но и това не е изключено, коментира журналистът Ян Емендьорфер.

„Ще стане лошо ако преговорите продължат твърде дълго, по-дълго от половин година. Но не мисля, че това ще се случи. Отношенията между партиите още не са ясни, всяка партия ще се опита от постигне повече от своите идеи в коалиция, но не се очакват големи проблеми за ситуацията в Германия“, казва Ян Емендьорфер, главен кореспондент за Източна Европа в РНД.

Снимка: btvnovinite.bg

Либералите обявиха, че ще разговарят със „Зелените“. Докато партиите водят преговори, Ангела Меркел продължава да е канцлер на Германия.

И четирите партии декларираха, че няма да водят преговори с крайно десните от „Алтернатива за Германия“.

А следващият парламент, който се събира след месец, ще е най-многочисленият в историята на страната с 735 депутати.