Според резултатите социалдемократитите печелят изборите, но разликата им с християндемократите е 1,5%. Кандидатите за канцлер и на двете партии направиха заявка да оглавят следващата коалиция.

Развръзката е в това, който ще успее да убеди „Зелените“ и либералите от Партията на свободните демократи, които са съответно на трето и четвърто място. Преговорите вече са в действие.

Социалдемократите посрещнаха с ликуване първите данни, a християндемократите трябваше да приемат най-ниския резултат в историята на партията. Въпреки загубата минути след първите резултати Армин Лашет направи заявка да управлява.

Снимка: bTV

„Ще направим всичко възможно, за да създадем консервативно правителство, защото Германия има нужда от бъдеща коалиция, която да модернизира нашата страна“, каза той.

Социалдемократът Олаф Шолц, който събра най-много гласове, също обяви, че ще оглави правителство и заяви, че консерваторите трябва да останат опозиция.

„Много граждани избраха ГСДП, защото искат промяна в управлението и защото искат следващия канцлер да е Олаф Шолц“, заяви той.

И двете големи партии изпратиха сигнали за преговори със „Зелените“.

„За първи път в историята на федералната република ние сме водеща сила, която може да участва в изграждането на страната“, каза Аналена Бербок, съпредседател на партията.

Либералите предложиха на „Зелените“ да започнат разговори преди другите срещи.

„Задачата към всички партии с голяма политическа отговорност е, че гражданите искат центристко правителство“, смята Кристиян Линднер, лидер на ПСД.

Следващият парламент ще е най-големият в историята на федералната република със 735 депутати.

Крайнодесните падат на пета позиция, но печелят като първа сила в източните провинции Тюригния и Саксония. И четирите партии обаче изключват общо управление с  “Алтернатива на Германия”.