„Парадът на „Супербоул“ беше едно вълнуващо събитие, което цяла година всички очаквахме в града. Аз присъствах на предишните два парада, тъй като отборът на Канзас Сити през последните години има още две победи. Времето беше много подходящо – около 17 градуса, нямаше нито едно облаче в небето“.

Това разказа пред Ралина Тропанкева от bTV спортният журналист и писател Иво Иванов в специално интервю след стрелбата в Канзас. Той сподели с редакцията ни лични кадри от събитието с радостта на присъстващите, преди да се случи трагедията.

Исках да бъда част от този момент

„Присъстваха огромна група почитатели на отбора – близо 1 млн. души. Градът е много особен – има огромен хълм, затревена площ. В подножието му има много голяма железопътна гара – втората по големина в САЩ - Union Station. Отидох рано, защото исках да бъда част от този момент – да имам този спомен и да си го запазя завинаги в хипокампуса. Отидох към 10:30 часа и бях изумен колко много хора има. Седях до самия край на събитието – около 3-4 часа“, сподели Иво Иванов.

Хората бяха щастливи, прегръщаха се

„Беше толкова прекрасно – пълно с щастливи и великолепни хора, които се прегръщаха. Беше празник, тържество. Пристигнаха играчите, имаше реч на губернатора на щата и на собственика на отбора, след това и на играчите. Тръгнах си минути преди да завърши последната реч. Бях паркирал много далече, вървях към автомобила си, когато се чуха изстрелите. Моето заключение беше, че това са фойерверки“, сподели още той.

Секунди след това от всички посоки пристигат полицейски автомобили.

Престрелката е станала на място, на което бях минути по-рано

"Те се движеха с висока скорост, със свистене на гуми и ми стана ясно, че ситуацията е по-особена и не става въпрос за малък инцидент. Стигнах до автомобила си, но в този момент вече ни изолираха и стана невъзможно да се напусне центъра на града. Пуснах радиото в колата си, забелязвах паниката около мен, тичаха хора. Престрелката е станала на място, на което бях преди броени минути, през което минава огромен поток от хора", посочи Иво Иванов.

Огромни мерки за сигурност със снайперисти по покривите

По думите му на събитието е имало огромни мерки за сигурност. 

"Носех фотоапарата си с 300-милиметровия си обектив, който е като далекоглед и с него можех да увеличавам и да виждам повече, отколкото с обикновено око. С този обектив забелязах снайперисти по покривите на всички големи сгради - хора от специалните служби, облечени с бронирани жилетки. Техните снайпери бяха с триножници", разказа Иво Иванов за впечатленията си преди стрелбата.

Меките мишени в САЩ

"На събитието няма контрол дали носиш оръжия. Става въпрос за огромно отворено пространство. Няма вход. Това е така наречената тук "мека мишена" - за хора, които искат да нанесат подобен удар. "Меки мишени" са концерти, театри, молове и особено отворените пространства", обясни още той.

Полицаите и представителите на службите за сигурност са били над 800, но те не са могли да предотвратят случилото се. 

"През последните години тук имахме масови стрелби в театри, киносалони, колежи, училища, прогимназии, молове, църкви, но това е първата масова стрелба на спортен парад. Това не се беше случвало досега, мислел съм си, че това е перфектна мишена. На маратона в Бостън нямаше стрелба, а взривно устройство", разказа Иво Иванов.

Всички полицаи са се хвърлили в посока на огъня

"Канзас Сити е доста по-особен град - мирен, неконфликтен, с много дружелюбни хора, в центъра на Съединените щати. Вече човек никъде не се случва сигурен. Според мен мерките за сигурност са предотвратили далеч по-печален изход от тази ситуация. Всички полицаи са се хвърлили в посока на огъня. С помощта на цивилни граждани са успели да обезвредят двама човека", допълни още той.

„Все още не знаем идентичността на покушителите и дали това е било престрелка между двама, или трима човека, или целенасочено покушение. Пострадалите са 22-ма, един човек е загинал, осем за в критично състояние. За огромно съжаление девет деца са пострадали от огнестрелно оръжие“, коментира спортният журналист.

Националната оръжейна асоциация - най-могъщото лоби, което е разпростряло пипалата си

По думите му Националната оръжейна асоциация е най-могъщото лоби, което е разпростряло пипалата си в коридорите на Конгреса и контролира вотовете, а президентът Барак Обама е искал да направи промени за притежанието на огнестрелно оръжие, но е срещнал само бездушие.