8 деца са сред ранените по време на стрелбата, която беше открити в края на парада на „Супербоул“ в Канзас.

Потвърждават се информациите, че един човек е загинал, а пострадалите са общо 21, посочва началникът на градската полиция Стейси Грейвс, цитирана от АФП.

Снимка: Ройтерс

Тя допълва, че е чула, че фенове може да са участвали в задържането на един от тримата заподозрени, но не може да потвърди това.

"Ядосана съм от това, което се случи днес. Хората, които са дошли на това празненство, трябва да очакват безопасни условия", казва Грейвс.

Снимка: Ройтерс

Засега канзаската полиция не съобщава никакви подробности за задържаните лица или за евентуален мотив за стрелбата, която се случи в близост до жп гарата „Юниън“, малко след края на парада. 

"Всеки, който е наблизо, трябва да напусне района възможно най-бързо и безопасно, за да се улесни лечението на пострадалите от стрелбата", добавиха силите на реда.

Видеоматериали показват хаотични сцени пред гара „Юниън“, докато полицаите нахлуват в сградата, а хората, които са присъствали на празненството за „Супербоул“, бягат на безопасно място.

Снимка: Ройтерс

Според съобщенията градските власти са очаквали, че парадът ще събере тълпа, която може да надхвърли 1 милион души.

Снимка: Ройтерс

"Моля, присъединете се към мен в молитва за всички жертви на това отвратително деяние. Молете се лекарите и служителите, които реагират първи, да имат уверени ръце и всички да получат пълно изцеление", призова в "Екс" лайнбекърът на отбора победител Дрю Транкил.

Снимка: Ройтерс

По-късно президентът на САЩ Джо Байдън призова Конгреса на САЩ да вземе мерки за контрол на огнестрелните оръжия, като заяви, че той и съпругата му Джил се молят за всички убити и ранени в Канзас, отбелязва Франс прес.