Италия днес почете паметта на жертвите от пандемията от COVID-19, от която са загинали над 100 000 души в страната, със сваляне наполовина на знамената на обществените сгради и посещение на премиера Марио Драги в северния град Бергамо, който е сред най-тежко пострадалите, предаде Франс прес.

Вчера италианският парламент прие закон, който въвежда "Ден в памет на всички жертви от епидемията от новия коронавирус", който вече ще се отбелязва всяка година на 18 март.

Снимка: EPA

За да отбележи този ден Драги посети град Бергамо, който стана печално известен заради кадрите на военни камиони, които през нощта превозват ковчези към други населени места в Северна Италия. Тези кадри бяха излъчени преди точно една година, на 18 март 2020 г.

Драги положи венец в местното гробище и участва в откриването на "Гора на паметта" в местен парк.

Снимка: EPA

"Бергамо против волята си се превърна в епицентър на първата вълна от пандемията в Европа, до степен да стане символ на трагедията, белязала пролетта на 2020 г.", заяви кметът на града Джорджо Гори.

Снимка: EPA

"Бергамо обаче иска да е и града-символ на възраждането и да е положително послание на надежда" към останалата част от Италия, добави той.

Драги увери, че ваксинационната кампания ще продължи все така интензивно, независимо от становището на Европейската агенция за лекарствата за ваксината на "АстраЗенека", чието използване беше преустановено в някои европейски страни, сред които и Италия, заради опасения от опасни странични въздействия.

Драги заяви, че увеличените доставки на някои ваксини ще компенсират закъсненията на други фармацевтични компании.

Италия е регистрирала над 103 000 починали от новия коронавирус. До момента около 7,2 милиона души са получили първа доза на ваксина, а 2,2 милиона - и двете дози.