Италия вече значително изпреварва Китай по брой на жертвите на коронавируса. Най-тежко е положението в област Ломбардия.

В главната болница на Бергамо – най-засегнатият  италиански град от епидемията, се води битка на живот и смърт.

„Всички болници в Северна Италия се препълнени с пациенти със симптоми на коронавируса“, отбелязва Роберто Косетини – началник на интензивното отделение.

Снимка: EPA

Лекари и сестри работят на предела на силите си. Борят се за всеки пациент, за да спасят живота му. Всеки болен е със специален балон на главата, за да ограничи всякакъв контакт с останалите заразени.

Състоянието на всички болни е тежко. Разчитат на апаратите да подават кислород към белите им дробове.

Снимка: Reuters

„Това е много остра пневмония. Огромно предизвикателство за всяка здравна система. Всеки ден при нас постъпват по 50-60 пациенти с пневмония. Те се нуждаят от спешна помощ и от кислород. Поради тази причина ни се наложи да реорганизираме нашата работа на три нива на спешност, за да реагираме на ситуацията“, казва още Косентини. Заразените се задъхват за всяка глътка въздух.

Такава е ситуацията в главната болница на Бергамо. В момента това е една от най-модерно оборудваната клиника в Европа. Но коридорите и чакалните са претъпкани с носилки с болни. Пандемията изглежда е извън контрол. Никой тук не е очаквал такова развитие на събитията. Никой в началото не е бил подготвен. Това не е обикновен грип. Това е необичайна пневмония, която убива стотици всеки ден.

 „Никога досега в живота ми не съм работил под такъв стрес. Работя в интензивно отделение, често съм имал напрегнати моменти, при животоспасяващи операции. Но сега осъзнаваш, че не можеш да свършиш всичко, правим възможно най-доброто, но осъзнаваш, че не е достатъчно“, обяснява и анестезиологът Лоренцо Грациоли.

Снимка: EPA

Лабораторията също работи на пълни обороти. Въпреки умората, всяка проба трябва да бъде анализирана най-внимателно. Тук се извършват хиляди и хиляди тестове, всеки ден.

В Бергамо наричат ситуацията "апокалипсис" и наистина така изглежда. Посланието към всички нас е просто – пазете се!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!