Италианските специални сили освободиха турския кораб, похитен край бреговете на Неапол, съобщи италианският министър на отбраната Гуидо Крозето. В петък товарният плавателен съд бил пленен, след като група от около 15 нелегални мигранти установи контрол над него и обезвреди 22-членния му екипаж, предаде АНСА, цитирана от БТА.

„Похитителите са обезвредени. Всичко приключи благополучно“, написа Крозето в Туитър.

Той обяви, че на помощ на подалия сигнал за тревога кораб са изпратени командоси от специализирания отряд на италианските военноморски сили. Министърът беше уведомен за случая, докато даваше интервю за известния телевизионен водещ Бруно Веспа.

„Италиански специални сили, базирани в Бриндизи, освобождават край бреговете на Неапол кораб с 22-членен екипаж, превзет от около 15 мигранти, които се намират на борда на плавателния съд“, посочи Крозето в ефир и допълни, че операцията продължава и че го държат в течение постоянно за хода ѝ.

По думите на министъра навременната намеса на командосите е осуетила опита за похищение. Корабът плавал за Франция, когато групата нелегални мигранти установила контрол над него.

Засега няма повече подробности за мигрантите, включително от каква националност са. Някои от тях били въоръжени с ножове. Мигрантите са успели да се качат незабелязано на кораба.