Турция е решила да замрази сделката за закупуването на 10 хеликоптера от Италия в отговор на изявленията на италианския премиер Марио Драги, който в четвъртък нарече турския президент Реджеп Ердоган "диктатор", съобщава италианския вестник "Република", цитиран от БТА.

Спряната сделка е на стойност 70 млн. евро и трябваше да бъде подписана през следващите дни.

Предупреждения получават и други италиански компании, сред които и голяма енергийна компания, която строи електростанции в Турция. Изданието припомня, че стокообменът между Турция и Италия надхвърля 17 млрд. евро годишно.

В четвъртък Марио Драги обвини Ердоган, че е унизил председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на посещението ѝ в Турция заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Тогава двамата мъже седнаха на единствените два приготвени стола, а за нея остана място на съседния диван, което предизвика размяна на обвинения между ЕС и Турция за това кой е отговорен за протоколния гаф.

По този повод италианският премиер заяви по адрес на Ердоган: "С тези, нека си го кажем, диктатори, с които така или иначе ни се налага да взаимодействаме, трябва да сме откровени, когато изразяваме различни виждания или мнения".

В петък турското външно министерство извика италианския посланик и поиска извинение от Италия за думите на Драги.

Според „Република“ турските власти настояват за официално извинение от страна на италианското правителство и нямат намерение да се задоволят с разяснения по дипломатически канали.

„Докато от Рим не дойде отговор, властите в Турция започнаха да изпращат предупредителни сигнали“, коментира изданието.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!