„Това е една пикантна подробност на една последователна политика, която Турция води. Тя е насочена към това да натрива носа на Европа винаги, когато по-опитната Турска дипломация би могла да тържествува“.

Това каза в предаването „Лице в лице“ журналистът Стефан Солаков по повод скандала около посещението на Урсула фон дер Лайен в Анкара. Председателката на Европейската комисия беше принудена да седне встрани на диван, докато за турския президент Реджеп Ердоган и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел имаше специални кресла.

Според Солаков в този случай турският протокол е спазил своите принципи, докато протоколът на европейските гости или са били подведени, или не са разбрали за какво става въпрос.

„Това не е някакво лошо отношение към жената г-жа Урсула фон дер Лайен, защото, когато идваше г-жа Меркел (канцлерът на Германия Ангела Меркел) ѝ даваха един златен трон. Тук е игра с протокола, една закачка, която Турция иска да каже: ние можем да си правим каквото искаме, вие само ще ни плащате за сеира“, коментира още Солаков.

Вижте повече във видеото!