Първата частна мисия с астронавти към Космоса излетя успешно. Капсулата им се скачи с Международната космическа станция, а астронавтите вече са на борда заедно със своите колеги.

Ракетата излетя в 22:22 ч. българско време. 2 минути по-късно, първата степен на ракета-носител „Фалкън 9“ се отдели и се спусна към Атлантическия океан.

След още 7 минути кацна успешно на платформа, кръстена „Разбира се, все още те обичам“, за да бъде използвана повторно. Специалистите определят това като революция и възможност „Спейс Екс“ да се превърне в такси на НАСА. 

На 12-тата минута със скорост от 27 000 км/ч втората степен за ускоряване на космическия кораб „Дракон“ се разкачи и той пое към орбитата. Двамата астронавти Робърт Бенкен и Дъглас Хърли спазиха традицията и като първа задача - дадоха име на кораба – „Индевър“

Астронавтите демонстрираха безтегловност със салта, а на борда се оказа, че имат компания - детска играчка динозавър, избрана от синовете им.

В екипа, извел ракетата на "Спейс Екс" в Космоса са и българите Кирил Дончев и Орлин Велев. 30-годишният Дончев е на ключова позиция - директор по наземните операции при подготовката за изстрелване на капсулата. Работи от 10 години в компанията.

„Искам да знаете, че вие всички сте едни от най-добрите, силни и умни хора на този свят. И със сигурен, че ще постигнете големи неща“, каза Дончев.

25-годишният Орлин Велев - младши е част от екипа, отговарящ за структурната стабилност на корабите на „Спейс Екс„. Работи в компанията от 3 години.

В 17:20 часа българско време настъпи кулминацията – „Индевър“ се скачи с Международната космическа станция, където ги очакват трима техни колеги - един американец и двама руснаци.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!