Капсулата на "Спейс Екс " с двама американски астронавти на борда пристигна на Международната космическа станция (МКС) след историческо изстрелване и безаварийно скачване. Астронавтите Робърт Бенкен и Дъглас Хърли вече влязоха в станцията. Церемонията започна в 20:15 ч. българско време, а няколко минути по-късно двамата прегърнаха своите колеги.

Снимка: btvnovinite.bg

Ракетата излетя в 22:22 минути българско време на 30 май. 2 минути по-късно първата степен на „Фалкън-9“ се отдели и се спусна към Атлантическия океан. След още 7 минути кацна успешно на платформа, кръстена "Разбира се, все още те обичам", за да бъде използвана повторно. Специалистите определят това като революция и възможност „Спейс Екс“ да се превърне в такси на НАСА.

Макар разстоянието между Земята и станцията да е само 400 километра, цялото пътуване отне 19 часа. Причината е, че „Индевър“, както е новото име на капсулата, направи между 13 и 15 обиколки на нашата планета със скорост 27 000 км/час. Така постепенно скъсяваше разстоянието до целта си, докато се стигна до кулминацията – скачването.

Около 17:30 ч. „Индевър“ се приближи до Международната космическа станция и в успореден полет се изравни с нея. Двамата астронавти тестваха уредите за ръчно управление. След като се увериха, че всичко е в изправност, скачването беше поверено на автопилот. 

Екипажът на Международната космическа станция - един американец и двама руснаци, се беше подготвил да посрещне своите колеги. Преди да се отвори люкът трябваше да бъдат извършени серия от процедури за безопасност.

Астронавтите ще останат в космоса 4 месеца и трябва да се върнат на Земята през септември.