Иран официално пое вина за свалянето на украинския пътнически самолет. Признанието идва на третия ден след трагедията, погубила живота на 176 души.

Както още в четвъртък вечерта съобщиха американски медии, а по-късно и канадският премиер Джъстин Трюдо, „Боинг“-ът на украинските международни авиолинии е бил погрешно атакуван със зенитни ракети.

Самолетът е бил поразен от мобилна зенитна установка „Тор“, руско производство. В НАТО е известна с класификацията SA-15. Системата 9-К-330 „Тор“ за близка защита от самолети и ракети, летящи на малка височина, има екипаж от трима души.

Разполага със собствена радарна система и може да изстреля до 8 ракети. Далекобойността им е 12 километра.

Иран разполага с 29 такива установки, с които охранява военни бази и стратегически обекти. Инцидентът стана часове след ракетните удари, които Иран нанесе по американски бази в Ирак, като отмъщение за убийството на високопоставен ирански генерал.

Самолетът е бил прихванат от радарите на противовъздушната отбрана, охранява военна база близо до летището. Корпусът на гвардейците за защита на революцията – най-елитното военно формирование в Иран, пое отговорността за инцидента. 

„Нашите събратя от гражданската авиация категорично отхвърляха версията за ракетен удар, но го направиха на базата само на техните данни. Това не е грях. Нека не ги упрекваме, грешката е наша и именно ние трябва да бъдем упрекнати“, каза Али Амир Хаджизадех, командващ Иранската революционна гвардия в Техеран.

На височина 2400 м., радарите са разпознали „Боинг“-а като крилата ракета. Дежурният офицер не е успял да се свърже със своите командири и е имал само 10 секунди сам да прецени дали да нареди стрелба. Командващият гвардия призна, че офицерът е взел грешното решение. Попадението на втората ракета е заснето с мобилен телефон и беше публикувано в четвъртък в „Ню Йорк таймс“.

Заради опасността от военен конфликт със Съединените щати иранската армия е в пълна бойна готовност. Президентът Хасан Рохани също призна вината. Повечето от жертвите са иранци, с двойно канадско гражданство.