Любителско видео е запечатало как катастрофиралият украински самолет е ударен от ракета малко след излитането си.

Кадрите, които набират изключителна популярност в социалните мрежи, бяха разпространени и потвърдени като достоверност от „Ню Йорк Таймс“.

Още снощи различни световни медии лансираха версията, че „Боинг“-ът със 176 пътници на борда, е бил погрешка свален от иранската противовъздушна отбрана.

Версията беше потвърдена и от канадския премиер Джъстин Трюдо. "Доказателствата сочат, че самолетът е свален от иранска ракета земя-въздух. Твърде вероятно е това да е станало неволно. Тази нова информация подсилва необходимостта от пълно разследване на случая", добави политикът.

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп също загатна, че самолетът е бил свален неволно. Според американското разузнаване сателитни снимки доказват, че малко след излитането на самолета на Международните линии на Украйна, по него са изстреляни две зенитни ракети.

Самолетът се разби часове след иранските нападения срещу две военни бази на иракска теротория. Според американски медии е възможно "Боингът" да е бил взет за военен самолет, подготвящ ответен удар.

Властите съобщиха, че ще разрешат на експерти от Украйна и американската компания "Боинг", производител на самолета, да участват в разследването. То ще се води от иранската авиационна служба, но Техеран изрази готовност в него да се включат и страните, загубили свои граждани при катастрофата.