Украйна разглежда различни възможни причини за катастрофата - от евентуална ракетна атака, сблъсък, експлозия на двигател до тероризъм.

Снимка: btvnovinite.bg

Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна проучва версията, че самолетът е бил свален с ракета, изстреляна от руски зенитен комплекс.

По нареждане на президента Володимир Зеленски в Техеран са пристигнали членовете на украинската държавна комисия за разследване на трагичния инцидент, при който загинаха 176 души.

Групата включва 45 души от 12 министерства и ведомства.

Украинските експерти ще искат и разрешение да участват в разчитането на данните от „черните кутии" на боинга. Иран ще предаде не на производителя „Боинг“, а на властите в Киев „черните кутии" на самолета.

Украйна днес е в траур в памет на жертвите на трагичната катастрофа.

Снимка: btvnovinite.bg

„Безспорно приоритетът за Украйна е да установи причините за самолетната катастрофа. Със сигурност ще разберем истината със задълбочено и независимо разследване. Моля всички, особено когато Украйна е в информационна война, за да се въздържате от манипулации, спекулации, теории на конспирацията, прибързани и категорични оценки и непроверени теории“, призова украинският президент Володимир Зеленски.

Според иранските власти, разследващи катастрофата, самолетът се е разбил, докато се е опитвал да се върне на летището в Техеран, съобщава Би Би Си.

Първоначалното им разследване заключава, че самолетът е имал проблем, още докато е излитал и вече е „горял“.

По-късно този четвъртък американски медии съобщиха, че Иранската противовъздушна отбрана неволно е свалила самолета с две зенитни ракети.

Тази сряда загинаха 176 души – украинският екипаж, няколко канадци и близо 160 иранци, повечето от които живеещи и работещи в Канада.

Заедно с отломките от машината край Техеран остават десетки разбити животи и несбъднати мечти. Сред жертвите са цели семейства, както и 15 деца. 47-годишният Педрам Мусави и съпругата му Моджан загинаха с двете си дъщери - Дария на 14 и Дарина на 10 г. Двамата съпрузи са работили в университета в Албърта в Канада. Трагичният списък включва още младоженците Араш Пурзараби и Пунех Гурджи от Едмънтън, които се върнали в Иран специално за да се оженят. Много от жертвите са иранци с двойно гражданство и са се връщали в Канада след празниците.

„Искам да кажа, че сърцата ни са насочени към семействата, към всички тук, които имат връзка с тези, които загубихме“, заяви Адриана Лаграндж, министър на образованието на провинция Албърта в Канада.

Двама украински граждани са имали късмета да изпуснат полета от Техеран, съобщиха от Международните линии на Украйна.