В автономния район Иракски Кюрдистан днес гласуваха на референдум за независимост. Хората се надяват това до доведе до появата на тяхна собствена държава.

Специалните пратеници на bTV репортерът Иван Георгиев и операторът Петър Джанаваров проследиха този исторически вот.

Срещу документ за самоличност всеки желаещ да гласува получава бюлетина, на която е записан въпросът: Искате ли кюрдският регион и кюрдските области извън него да станат независима държава?

Снимка: Reuters

След това с бюлетината хората минават зад импровизирани заграждения от картон, където попълват своя отговор. Излизат, потапят показалеца на дясната си ръка в мастило и след това имат право да пуснат своята бюлетина в урната.

Снимка: Reuters

Боядисаният пръст на дясната ръка днес в Иракски Кюрдистан беше повод за гордост.

Снимка: Reuters

„Надявам се децата ми един ден да се гордеят с мен, защото съм гласувал Кюрдистан да бъде държава. Днешният референдум е като втори рожден ден за мен”, казва Шерзад Амеди.

Днешният вот не е просто послание към властите в Ирак и всички съседи. Днес най-силната политическа сила – Демократическата партия на Кюрдистан на президента Барзани подготви избирателите и за наближаващите на 6 ноември избори за парламент.

„Ние сме водещата партия в Кюрдистан. Ние сме тези, които взимат решенията за бъдещето на страната, затова сме сигурни, че хората ще гласуват за нас и ние ще спечелим отново. Близо половин милион пешмерги загубиха живота си, за да я има кюрдската държава. Затова днес говори историята”, заяви лидерът на ДПК в област Дахук Сербест Туруанши.